Gå till innehåll
Kramfors Ridklubb
Kramfors Ridklubb

Publicerad: 2022-11-23

Senast uppdaterad: 2024-01-24

Författare: Daniela Dahlin

Ridgrupper på olika nivåer


Alla vardagkvällar i veckan består av ett antal ridgrupper på olika nivåer. De flesta som rider i en ridgrupp rider samma dag, samma tid varje vecka (lektionsrider = fakturabetalning), andra rider strögånger p.g.a. arbetstider m.m. Vid ströridning (betalning/gång) har man ingen bokad plats i ridgruppen utan bokar in sig från gång till gång om det finns plats. De som lektionsrider har företräde till platserna.

Vid lektionsridning skickas faktura ut för terminen och den kan delas upp på 1-2 inbetalningar om så önskas, vårt bankgiro nr är 980-0640, märk alltid din inbetalning med fakturanumret, då har du en bokad plats i ridgruppen (äller även när du i förväg bestämt med oss att du rider varannan vecka).

I vanliga ridgrupper rider upp till 10 st elever och i specialgrupper 6 st. Ridskolan följer i stort sett skolterminerna, bortsett från att vi inte har sport-, påsk- och novemberlov. Röda dagar är det dock ingen lektionsridning. Höstterminen blir ca 18 veckor (oftast ca v. 34-51) och vårterminen ca 22 veckor (oftast ca v. 2-24) lite beroende på hur de röda dagarna ligger.

De vanliga ridgrupperna har dressyr, markarbete, hoppning och teori, vilken vecka det är vad ser du på vår Verksamhetsplanering Länk till annan webbplats.som finns bl.a. här på hemsidan.
Specialgrupper i dressyr och hoppning är mer inriktade mot tränings- och tävlingstänk, och har då bara dressyr och teori eller hoppning och teori. På verkasmhetsplaneringen finns även inbokade träningar och tävlingar med.


Teori

Det är viktigt med hästkunskap. Alla ridgrupper har 3 teoritillfällen/termin, då ni har teoretisk undervisning istället för uppsutten ridning (gäller ej Lek & Lär + CR grupperna). Ibland händer det att teorin för din grupp blir flyttad och att ni istället kommer ha ett längre teoritillfälle (t.ex. en clinic, föreläsning) gemensamt med andra grupper en annan dag. Sedan våren 2020 har vi ibland digital teori - t.ex våra Teorifilmer eller något annat som vi skickar ut till berörda grupper.

Medlemskap

Alla som rider lektion ska vara medlemmar i klubben, det gäller även om du rider strögånger, medlemskapet innefattar Svenska Ridsportförbundets olycksfallsförsäkring som alla ridande måste ha, medlemsavgiften ska vara betald innan ridning så att försäkringen gäller. Även ryttare som tävlar/löser licens för klubben, och de som har anläggningskort ska vara medlemmar.

I medlemskapet ingår:

En gång varje termin ska du som rider lektion baka till ridskolans cafeteria (anslag kommer upp när det är dags).

Bemanning av vår cafeteria ingår i medlemskapet, ca 1 gång per läsår sätts man upp på vår cafélista för att hålla öppet i vårt lilla café på vardagkvällar mellan ca 17-19.30 (varierar lite från dag till dag beroende på hur lektionerna ligger). Listan läggs ut på hemsidan och finns även uppsatt på dörren till köket.

Tävlingsfuktionärer. Klubbens medlemmar sätts även upp att hjälpa till i cafeterian, grillen, tävlingsbanan, parkeringen, som städpatrull m.m. vid våra större tävlingar i hoppning och dressyr (lokal och regional tävling) som vi har ca 2-4 helger per år. Mer om detta kan du läsa i Tävling-menyn - Funktionärer. Det är ca 2 pass/år på ca 2-4 h/gång.

Regler för ridning i ridhus är viktiga att känna till och följa vid all ridning, oavsett om du rider lektion, privat, tränar eller tävlar.


Utrustning för dig som ryttare

Hjälm och säkerhetsväst kan du låna av ridskolan, de finns ett rum mitt i stallet. Det du ska tänka på inför lektionen är att ha en sko/stövel med liten klack (dvs. inte skor med slät sula som t.ex sneakers/gympaskor), så inte foten kan glida igenom stigbygeln och fastna.
Långt hår ska vara uppsatt i stallet och på hästryggen för att inte fasta eller skymma sikten. Långa halsdukar och tuggummi får inte användas när du rider. Har du inte ridbyxor så ta bekväma byxor, t.ex. tights eller liknande, jeans brukar inte vara någon höjdare då de har kraftiga sömmar på insidan av benen som kan ge skav. Handskar/vantar är att rekommendera för att förhindra skav i händerna från tyglarna. Klä dig varmt vid kyla. Tygskor och "foppatofflor" är väldigt dåliga stallskor, var rädd om dina fötter, hästarna är tunga.

Hos oss ska alla ryttare upp till 18 år ska ha säkerhetsväst vid all ridning.
Hjälm ska användas av alla vid longering/tömkörning och löshoppning.

Bokstäver på Verksamhetsplaneringen:

H = Hoppning

(Olika hoppövningar med hinder och bommar beroende på gruppens utbildningsnivå)

M = Markarbete

(Övningar med bommar på marken, lättare hoppövningar, konbanor och liknande, ibland uteritter)

D = Dressyr

(Ridvägar, skänkelvikning och andra dressyrövningar beroende på utbildningsnivå för gruppen)

T = Teori

(Teoretisk undervisning i stallet eller i teorisalen, ibland väljer ridinstruktören att lägga teorin före eller efter din ridning de veckor det är uppsutten undervisning och du är då helt ledig de gånger det står Teori på planeringen, din instruktör berättar i så fall detta. Ibland samkörs teori för flera grupper på en clinic/föreläsning, detta meddelas via hemsida/facebook/smsgrupper. På anslagen till clinicen står det vilka grupper som är inbjudna, då motsvarar detta 1 av din ridgrupps 3 teoritillfällen under terminen. Håll koll på hemsidan där finns alltid info om vad som är på gång. Från våren 2020 när vi inte alltid kunnat samlas för teori blir den ibland digital i någon form, det skicaks ut i sms-grupperna vad som är tänkt att vara just den dagen det är teori för din grupp.


Vid kyla

Under vinterhalvåret kan det hända att ridningen blir inställd p.g.a. t.ex kyla eller takskottning, och flyttas till ett annat datum eller ersätts med teori. Vårt (gamla) ridhus är inte uppvärmt och det blir därför väldigt kallt där inne; speciellt för ridläraren. Vi rider dock oftast i det nya uppvärmda ridhuset under vintern. Om ridningen blir inställd meddelas detta i berörda gruppers sms-grupp (senast samma eftermiddag).

Hemsidan /Facebook /Supertext

Vi kommunicerar information och förändringar i verksamheten via vår hemsida och vår Facebooksida Kramfors Ridklubb (@KramforsRK) i första hand t.ex. vid: takskottning/ridhus avstängt, tävlingar, träningar/träningstider, aktiviteter och ridläger), håll koll här lite då och då så du inte missar något kul :)
Vi använder oss även av appen Supertext messenger där alla ridgrupper har en egen sms-grupp, vi skickar ut info/ändringar till berörda grupper.

Återbud

Om du inte kan komma till din lektion vill vi att du meddelar detta så snart som möjligt, senast ca kl. 14 så att vi kan planera hästarnas arbete för kvällen. Om du överlåter din ridplats till en annan person så måste även detta meddelas i förväg. Ring ridskolekontoret 0612-30106, maila info@kramforsridklubb.com eller skicka i din Supertext grupp.
Vet du i långt i förväg att du ska vara bortrest så meddela oss i god tid (minst en vecka i förväg) så finns möjlighet att kunna ta igen passet om plats finns i lämplig grupp innan terminen är slut. Vi har sms-grupper till alla ridgrupper, där man också kan meddela om man inte kan komma.

Vid avfallning

Inte ofta men ibland händer det att någon ramlar av, av olika anledningar. Hästar är flock- och flyktdjur, vilket i vissa fall kan summeras med, gör en – gör alla.
T.ex. om en häst blir rädd för något och springer iväg eller om någon häst är lite busig så kan det smitta av sig på de andra hästarna, då kan det hända att någon elev gör en ofrivillig avsittning.
Publik/föräldrar på läktaren och i café, håll dig lugn, sitt kvar, barn och hästar blir mer rädda om du gör plötsliga rörelser, skriker, springer på läktaren eller plötsligt kommer in på ridbanan. Vänta tills alla hästar stannat och fråga ridläraren om du kan hjälpa till med något INNAN du kommer in på ridbanan.
Vid avfallning stannar alla sina hästar och står stilla tills ridläraren säger att det är okej att fortsätta. Försök inte att fånga en lös häst från hästryggen.


Publik på läktaren

Sitt stilla och ha en låg samtalston, inget viftande med sittunderlag och inget spring eller stampande, vissa hästar är lättskrämda. Det är lyhört från cafeterian in till gamla ridhuset så försök att inte skramla med stolar och annat precis intill fösnsterdelen.
Låt bli att ge instruktioner till ditt barn/ungdom från läktarplats, det sköter ridläraren, det skapar ofta bara onödig förvirring och irritation samt stör undervisningen.


Måndag

16:00-16:45 Carola Wallin, Barn nybörjare, 10 platser, full
16:45-17:30 Carola Wallin, Barn/ungdom, 10 platser
17:30-18:30 Carola Wallin, Barn/ungdom, 10 platser
18:30-19:30 Sara Nilsson, Ungdom/vuxna, 10 platser, full
19:30-20:30 Sara Nilsson, Dressyrspecial, 6 platser
20:30-21:30 (rider oftast 17:30-18:30) Sara Nilsson, Dressyrspecial, 6 platser

Tisdag

16:00-16:45 Carola Wallin, Barn nybörjare forts., 10 platser
16:45-17:30 Carola Wallin, Barn, 10 platser, full
17:30-18:30 Susanne Juto-Nordenfors, Dressyrspecial, 6 platser, full
18:30-19:30 Linnea Nilsson, Ungdom/vuxna, 10 platser
19:30-20:30 Linnea Nilsson, Ungdom/vuxna forts., 10 platser

Onsdag

08:30-09:15 Susanne Juto-Nordenfors, Vuxna motionsridning, 10 platser
16:00-16:45, Carola Wallin, Barn nybörjare, 10 platser
16:45-17:30 Carola Wallin, Barn nyb. forts., 10 platser
17:30-18:30 Carola Wallin, Barn/ungdom, 10 platser, full
18:30-19:30 Sara Nilsson, Hoppspecial, 6 platser, full
19:30-20:30 Sara Nilsson, Hoppspecial, 6 platser, full
20:30-21:30 (17:30-18:30 under sommarhalvåret) Sara Nilsson, Hoppspecial, 6 platser, full

Torsdag

15:45-16:45 Carola Wallin, Hoppspecial, 6 platser, full
16:45-17:45 Carola Wallin, Hoppspecial, barn/ungd. 6 platser, full
17:45-18:45 Carola Wallin, Hoppspecial, barn/ungd. 6 platser, full
18:45-19:30 Carola Wallin, HK fritidsridning, 10 platser, full
19:30-20:30 Susanne Juto-Nordenfors, Vuxna, 10 platser
20:30-21:30 Susanne Juto-Nordenfors, Dressyrspecial, 6 platser, full

Fredag

14:45-15:45 (rider bara vissa veckor) Sara Nilsson, Dressyrspecial, 6 platser
15:45-16:45 Sara Nilsson, Ungdom, 10 platser

Lördag/Söndag

Lektionsgrupper i centrerad ridning vissa lördag och/eller söndagar
09:00-10:00, full
10:00-11:00, full

Lek & Lär grupper 8 ggr/termin på vissa vardagkvällar

En bild

Adress

Björknäsvägen 26
872 32 Kramfors


Bankgiro: 980-0640
Organisations nr: 888400-3743

Föreningen bildad: 1978-11-23

Kontakta oss

Ridskolan:
0612-301 06 (vardagar)
info@kramforsridklubb.com


Fakturakansli:
0612-131 90 (mån-tors. ca 10-15.30)
kansli@kramforsridklubb.com