Gå till innehåll
Kramfors Ridklubb
Kramfors Ridklubb

Lek & Lär

Ridning för de yngsta


Lek och Lär
är en mjukstart på ridskolan där du får prova att rida i grupp och att vara i stallmiljö. En första kontakt med hästarna och ridskolan. Varje grupp har ca 6-10 elever, antalet grupper beror på hur många som är med. För att börja i en Lek & Lär-grupp måste man vara 4 år (eller fylla det under terminen) eller äldre.
Ridningen kommer att vara på helger (oftast söndagar) under våren 2024.

Lek & Lär träffas 8 ggr under terminen. Grupperna samlas i stallet en halvtimme innan ridtiden börjar (mitt i den äldre stalldelen, vid anslagstavlan) och har något slags häst-/stallpyssel sedan har de en halvtimmes ridlektion. Efter ridningen ingår fika för barnet som ridit i vår cafeteria (vid gamla ridhuset). Upp- och avsittning ingår i ridtiden vid all ridning.

Ridelever som ridit lite längre hjälper till som ledare åt alla hästar - de gör även iordning hästen före och efter ridningen. Ibland saknar vi några ledare så var beredd med bra skor utifall att vi behöver din hjälp. En vuxen bör alltid följa med med till ridskolan. Medföljande kompisar/släkt är välkomna in på läktaren i ridhuset, där håller man en låg samtalston och sitter stilla för att inte skrämma hästarna. Inga intruktioner ges från läktarplats, det sköter ridinstruktören :) (det skapar oftast bara onödig irritation/förvirring och stör undervisningen)

Grupp 1 samlas i stallet 30 minuter innan ridtiden, tar på hjälm och säkerhetsväst och hittar åt sin häst, och går sedan ut med hästarna till ridbanan tillsammans med ledarna och instruktören som håller i lektionen.
Grupp 2-4 samlas också i stallet för upprop och pyssel tillsammans med vår en av våra ungdomsledare en halvtimme innan ridtiden, ibland kan några hästar vara inne i stallet även i dessa grupper, den som ska rida en häst som är inne i stallet väntar där efter pysslet, övriga går och väntar utanför ridbanan.
Grupp 4 går tillbaka in till stallet tillsammans med ledarna och hästarna efter att ridningen är slut.

Hjälmar och säkerhetsvästar finns att låna på ridskolan, du hittar dem i ett förråd mitt i stallet, finns inte rätt storlek där så är de troligen redan utlånade till någon i en tidigare grupp, då kan ni byta med någon på ridbanan när ridlektionen ska börja. Västen och hjälmen får inte sitta för löst eller vara för stor, hjälmen får heller inte vara för liten så att den sitter uppe på huvudet, den ska gå ner i pannan strax ovanför ögonbrynen och inte vicka.

Det vi vill att du har med dig är:

  • Sko/stövel/känga med ca 1-2 cm klack så att inte foten kan glida igenom stigbygeln och fastna, t.ex. så är gympaskor/andra skor med platt sula olämpliga. ("Foppatofflor" och liknande sandaler/tygskor är inte stallskor och får ej användas i stallet, tänk på tårna, hästarna är jättetunga).
  • Tunna handskar/vantar är bra att ha så du inte får skav mellan fingrarna av tyglarna.
  • Bekväma byxor, gärna tights/stretchiga fritidsbyxor eller liknande om du inte har ridbyxor.
  • Långt hår ska vara uppsatt både i stallet och på hästryggen för att inte fastna i t.ex. spännen eller skymma sikten.
  • I stallet går man och håller en normal samtalston, inget spring och stoj. Man håller sig dessutom på sina fötter, inget sittande på golvet :)


Vid terminens slut vill vi veta om du vill byta till en nybörjargrupp till nästa termin (från 7 år) eller om du vill sluta rida, du behöver inte säga till om du vill vara kvar i Lek & Lär utan hör vi inget så antar vi att du vill fortsätta även nästa termin. Ibland är det kö till nybörjargrupp så det är bra att säga till i tid. I en nybörjargrupp rider du istället en gång i veckan, lektionen är 30 min och 3 ggr/termin har du teoriundervisning istället för ridning.

Pris Lek & Lär 2024:
8 träffar x 160 kr = 1280 kr/termin, betalning sker mot faktura om inget annat bestäms med vårt fakturakansli. Medlemsavgift för Junior 2024 är 310 kr, den betalas en gång per kalenderår (dvs en gång för "2023", en för "2024" osv, medlemsavgiften kommer på ridfakturan). I medlemskapet ingår bl.a. olycksfallsförsäkring.

Om du av någon anledning inte kan komma till din ridning så vill vi veta det så fort som möjligt! Meddela i sms-gruppen (Supertext Messenger) senast kl. 12.00 samma dag som ridningen eller kontakta Ridskolan senast fredag ca kl. 16.00 samma vecka som ridningen.

(Du läggs till i sms-gruppen för Lek & Lär innan terminens omgång börjar, där skickar vi ut info om ev. ändringar m.m. Vi använder appen Supertext, så ladda gärna ner den om du inte redan har den).


Telefonnr Ridskolan: 0612-301 06 (vard. ca 8.30-16)
Mail Ridskolan: info@kramforsridklubb.com (svar på vardagar)
Fakturakansli: 0612-131 90 (Endast för fakturafrågor, mån-tors. ca 10-15)


Lek & Lär grupperna VT 2024


OBS! Kontrollera barnets rid-/samlingstid här nedan!
Den kan skilja sig mot vad som står på er faktura.

Det räcker om ni kommer hit till samlingstiden för er grupp, ni behöver inte komma före den, efter ridningen får man komma in och fika i cafeterian.

________________________________

Grupp 1 - samling 13:30 - ridning 14:00-14:30


________________________________

Grupp 2 - samling 14:00 - ridning 14:30-15:00


________________________________

Grupp 3 - samling 14:30 - ridning 15:00-15:30


________________________________

Grupp 4 - samling 15:00 - ridning 15:30-16:00


________________________________

 

Datum Hösten 2024

Samma samlings-/ridtider gäller vid alla datum

höstens Lek & Lär datum
kommer i augusti!Välkomna till ridskolan!

Publicerad: 2022-11-11

Senast uppdaterad: 2024-06-13

Författare: Daniela Dahlin

Sponsorer

Adress

Björknäsvägen 26
872 32 Kramfors


Bankgiro: 980-0640
Organisations nr: 888400-3743

Föreningen bildad: 1978-11-23

Kontakta oss

Ridskolan:
0612-301 06 (vardagar)
info@kramforsridklubb.com


Fakturakansli:
0612-131 90 (mån-tors. ca 10-15.30)
kansli@kramforsridklubb.com