Gå till innehåll
Kramfors Ridklubb
Kramfors Ridklubb

Vi åkte på Para-konferens i Örebro!

För några helger sedan, den 7 oktober åkte Sara, Carola och Annika på en rikstäckande para-konferens för Sveriges alla ridsportdistrikt i Örebro, där de bland annat visade upp och pratade om vår egen pararidningsverksamhet, som är ganska unik i sitt slag i vårt avlånga land.

Ridning för personer med olika typer av funktionsvariationer, vare sig de är intelektuella eller fysiska variationer finns på många ridskolor, men ofta i en ganska liten och begränsad skala. Hos oss här på KfRK har vi para-ridning nästan alla vardagar under terminerna, där personer i alla åldrar deltar, en eller flera gånger i veckan.
Många rider i skritt en-och-en i 15-30 minuter under dagtid, andra rider i en kvällsgrupp med ca 10 elever där många travar, vissa år har vi haft de som galopperat också, det varierar såklart över tid vilka elever som ingått i gruppen, som i alla ridgrupper. De har en härlig gemenskap och det är sällan några lednsa miner när 'kvällsgänget' kommer hit!
Vi har även samarbete med den anpassade grund- och gymnasieskolan, som kommer hit varje vecka under skolterminerna då vissa av deras elever har ridning på sitt schema. Nytt för denna termin är att vi har en para-grupp för barn (där barn som annars rider dagtid med skolan, m.fl rider) som ingår som en av grupperna när vi har vår 'Lek & Lär ridning' för barn mellan 4-ca 8 år.
Vi har även haft två ryttare som startat Para SM i dressyr vid flera tillfällen de senaste åren, både med ridskolehäst och egen häst (som också är en av våra f.d ridskolehästar).

Många av våra lektionshästar används i para-verksamheten, vissa används såklart mer än andra, men vi har ändå runt 15 st som används på ett eller annat sätt varje vecka.
Vi har under årens lopp utökat och provat oss fram med olika typer av anpassad utrustning, som sadlar och westernsadlar med stadiga handtag, olika typer av tyglar som är lätta att hålla i, bland annat.

Vår para-verksamhet började i början av 1990-talet kan man säga, några ryttare red redan innan, men när vi fick vårt första ridhus med skynkes-lyft och påstigningsramp så blev det mer. Sedan ca 2020 har vi även vårt uppvärmada ridhus som gör att vi inte behöver ställa in ridningen p.g.a kyla längre.

Konferensen var trevlig och vi kändes oss positivt bemötta av de andra deltagarna.

Publicerad: 2023-10-31

Senast uppdaterad: 2023-10-31

Författare: Daniela Dahlin

Sponsorer

Adress

Björknäsvägen 26
872 32 Kramfors


Bankgiro: 980-0640
Organisations nr: 888400-3743

Föreningen bildad: 1978-11-23

Kontakta oss

Ridskolan:
0612-301 06 (vardagar)
info@kramforsridklubb.com


Fakturakansli:
0612-131 90 (mån-tors. ca 10-15.30)
kansli@kramforsridklubb.com